woensdag 31 juli 2013

Nog een laatste dagje IJsland.

WOENSDAG 31 JULI.




Een laatste dagje op IJsland. Er is niet veel te beleven in dit dorpje. Fietsen en wandelen is te heftig hier(voor mij) vanwege de steile hellingen. Ga mijn blog afmaken en daarna nog wat foto's van het dorp maken.















Koop van het laatste IJslandse muntgeld broodjes. Op de boot kun je met Deens geld afrekenen of met IJslandse, Zweedse, Noorse of Euro bankbiljetten. Je krijgt dan altijd Deens wisselgeld terug. Maak nog dit laatste voorlopig laatste bericht terwijl de camping steeds voller wordt. Martin en Johannes zijn ook gearriveerd. Grappig, je kent hen niet echt maar de begroeting is hartelijk.
 

Aan het einde van dit fjord ga ik IJsland verlaten
Ga de fiets op de camper zetten, nog even onder de douche, tas inpakken, eten maken ,lezen, wijntje en naar bed. Morgen moeten we 3 uur voor afvaart in de rij staan. Dat is om 08.30 uur.'sNachts om 03.00 uur leggen we aan in Torshavn (Faroer). Daar gaan mensen van boord en stappen op. Zaterdag 3 augustus komen we om 12.30 uur aan in Hirtshals (Denemarken)



Seydisfjordur.

DINSDAG 30 JULI.
Bewolkt, harde wind en 12 gr.C. Doe de was. Moet straks weer in een hut met 3 andere vrouwen en dan is het wel lekker wanneer je pyjama fris ruikt! Koffie, internet, lunch, fiets rondje dorp en bekijk de paar winkels. Camping wordt intussen steeds voller. Klets weer even met Marian en Theo. Was is bijna droog wanneer het begint te spetteren. Beetje jammer toch dat ik nu al hier ben. Had gehoopt op nog een paar dagen wat beter weer........lekker lezen in de zon.....niet dus. Dan maar in de camper met de kachel aan!'

Terug naar het begin, Seydisfjordur.

MAANDAG 29 JULI.
....rij door de bossen.....
Eerst een sms'sje naar de jarige Bente. 14 alweer! Afrekenen (1000 Ikr.) en terug door de bossen naar Egilstadir. Doe er wat inkopen (wat lekkers bij de koffie vanwege onze jarige kleindochter) en ga in het infocentrum bij "handverk" kijken. Daar val ik voor zo'n IJslands vest. Heb er al eerder naar gekeken maar vond ze meestal te duur. Ze zijn zelfgebreid. IJslandse vrouwen leveren die aan. Ik zie ze ook overal breien!  Deze zijn minder prijzig. Doe mezelf er een cadeau, alvast voor mijn verjaardag. Ga dan naar Seydisfjordur vanwaar de boot a.s. donderdag ook weer vertrekt.
camping Seydisfjordur


De camping was me bij aankomst op 11 juni goed bevallen, bovendien is er gratis internet. Lunch onderweg en rij dan door dikke mist over de pas. Jammer want het is hier mooi! Op de camping is nog plaats genoeg. Werk mijn blog een paar dagen bij, terwijl het langzaamaan drukker wordt op de camping.






Lagarfljot en Valpjofsstadur.

ZONDAG 28 JULI.
camping Neskaupstadur




Prima weer, nog een dagje blijven? Loegurinn met de rivier de Lagarfljot moet ook mooi zijn. Vertrek toch maar.









Moet nog wel door de "eenbaans"tunnel met
M's,uitwijkplaatsen.

Kijk wat rond in Egilstadir en rij dan door naar de 'bossen'!






Lagafljot


  De IJslandse bossen waren nooit erg       uitgestrekt en gingen na de   kolonisatieperiode al snel aan menselijk   gebruik en begrazing ten onder. Om de   situatie nog enigszins te redden doet de     Boscommissie van IJsland sinds het begin   van de 20e eeuw veel moeite om de   resterende stukken bos van het land uit te   breiden. Het 18 km lange bosperceel aan 
 de oostoever van het Loegurinn (30 km 
 lang) is hun paradepaardje. Het gebied is   razend populair bij de IJslanders.




De 'bossen', bestaan uit een gemengd aangelegd bos met vooral berken, sparren, lariksen en essen. Eerlijk gezegd niet zo bijzonder voor mij...Na de brug ga de steil klimmende weg 910 op naar de Snaefell (1833m).











Rij over een prachtige hoogvlakte. De Snaefell kan ik niet bereiken, daar moet je een '4W drive' voor hebben, maar de top komt wel even uit de wolken tevoorschijn.








De spectaculaire Dimmugljufurkloof staat nu droog...
Daarna rij ik door naar Karahnjukar, de stuwdam van een waterkrachtcentrale. Het landschap is plotseling totaal veranderd.....




Een IJslands echtpaar bekijkt ook deze metamorfose die een grote inbreuk deed op milieu en de reputatie van dit land.De man vertelt met tranen in zijn ogen hoe het hier voorheen was....









































Ik rij de 60 km lange weg over de hoogvlakte weer terug. neem nog een afslag en kom weer bij een ,wat kleinere, stuwdam. Heb nog zicht op een gletsjer van de Vatnajokull en daal dan af om een camping te zoeken. In Valpjofsstadir vind ik een prima plekje met slechts een Duitser en een IJslands gezin.









 


dinsdag 30 juli 2013

De oostfjorden,van Reydarfjordur naar Neskaupstadur.

ZATERDAG 27 JULI.
camping Reydarfjordur,de zon komt door.....


 Nevel, je kunt zelfs het aangrenzende dorp niet zien. Na het ontbijt ga ik op de fiets boodschappen doen. Gelukkig klaart het 
wat op.Toch maar verder langs de fjorden?















Dat moet een prachtige route zijn.Gewoon doen....weg 92 via Eskifjordur naar Neskaupstadur.En dat is het ook!












 











Op de berghelling in Neskaupstadur is een nieuwe camping. En Marian en Theo staan er ook weer. Mooi rustig plekje! Beltegoed is bijna op, sms naar Jochum en Nienke. (Komt dus goed). Geniet dan nog even van de zon!




maandag 29 juli 2013

Steinasafn Petru en Reydarfjordur.

VRIJDAG 26 JULI.

Jonge mantelmeeuw met prooi
Nevel uit zee. Na het gesprek met de IJslanders ga ik een stuk wandelen. Het is een vogelgbied. Vooral wilde zwanen, eenden en duikers.Behalve een goudplevier en ? eenden zie ik niet zo veel. Drink koffie en rij de 1 weer op ri. Egilstadir. Een steil zij(grind)weggetje leidt naar de Folaldafoss. Maak wat foto's en verlaat dan weg 1 om over de 96 ri. Reykdarfjordur te gaan. Het klaart gelukkig wat op.





Folaldafoss (Berufjordur)
















In Stodvarfjordur moet ik natuurlijk naar het stenen museum van Petru Sveinsdottir. Zij is vorig jaar op 88 jarige leeftijd overleden en heeft haar levenslang, samen met vrienden en familie, stenen verzameld. Voor 900 Ikr. mag ik van haar kleinzoon naar binnen.(De kleinzoon vind ook dat dit veel geld is...) Er zijn ontzettend veel stenen maar het geheel doet wat kitscherig aan.





















In Faskrudsfjordur koop ik brood en wat lekkers. Er staat een oude (1963) vissersboot, Rey-NS3,ot op het droge. Het is een eerbetoon aan Einar Sigurdsson, boten en huizenbouwer.Bekijk de kleine camping maar wanneer ik lees dat er dit weekeinde "De Franse dagen" zijn rij ik door naar Reydarfjordur.









Ik vind een aardige plek en maak aardappelen met gebakken zalm, komkommer en tomaat. Marian en Theo zijn er ook. Kan de foto's niet bewerken,  bij een glaasje wijn lost Theo het probleem op.









Internet en Djupivogur.

DONDERDAG 25 JULI.

mooie route langs zee
Bewolkt. Zwaai Marian en Theo uit. Voor 500 Ikr. ga ik een uurtje internetten op de camping. Iedereen vertrekt bijna dus het is rustig in het dagverblijf. Dan nog naar de super en zie dat er in het gebouw tegenover iemand met 'bieb'boeken uit de deur komt. Ja ik kan er internetten. Vertrek laat over weg 1 naar Djupivogur. Prima terrassencamping met uitzicht op het kleine haventje. Betaal 857 Ikr. zonder stroom omdat ik 'pensionared' ben. 




haven Djopivogur


Net wanneer ik naar bed wil (23.30 uur) komen 2 IJslandse auto's de camping op. Een met een vouwwagen (heel populair onder de bewoners) en een met een tent. En ja hoor ze komen pal naast mij staan. De tent staat nog geen 50 cm. van mijn camper. Pas tegen 01.00 uur is er rust... De volgende morgen vraag ik of dit 'normaal' is. Na wat boze blikken ontstaat er een leuk gesprek over wat normaal is en wat niet....

Dagje rust in Hoefn.

WOENSDAG 24 JULI.
De zon schijnt maar de wind blijft koud. Doe de was en fiets na de koffie een rondje Hoefn. Het fietspad loopt pal langs zee en je hebt een mooi uitzicht op de gletsjers.
Na de lunch ga ik zwemmen + Turks bad + hotpot. Weer bij de camper drink ik een wijntje met de 'buren' uit Goes. 's Avonds bij het opladen van de foto's gaat er iets mis.....vraag Theo te helpen. Even paniek, we zijn alle foto's kwijt maar gelukkig krijgt Theo ze weer boven water.




Monument ter nagedachtenis aan de
 omgekomen zeelieden   
mooie fietsroute langs zee.






Foto expositie!

Naar Hoefn

camping Lambhus
DINSDAG 23 JULI.

Voor 300 Ikr mag ik onder de douche. Is 
nodig na 2 dagen vrij staan. Eigenlijk wil ik hier nog en nachtje blijven maar ben door mijn voorraad heen. Winkels ben ik nog niet tegen gekomen. Vertrek naar Hoefn (spreek uit Hube).










Hoffelsjokull
Bij Hoffelsloen wil ik naar de gletsjer. De weg erheen is niet te doen met mijn camper. Er is een hotpot. Daar maak ik gebruik van. Ben al om 16.00 uur in Hoefn. De plekjes boven aan op de camping zijn het mooist maar er waait een harde koude wind! Het wordt dus een wat minder plekje....
                                          

 Het Ned.echtpaar van gisteren (uit Goes)staat hier ook. Ga op de fiets boodschappen doen. En koop ehn fles wijn in de Vinbudin, 1750 Ikr.


 Helaas geen internet. Voor 1000 Ikr. kan ik er 3 uur over beschikken.
Het dagverblijf zit echter vol eters en bij de camper is er geen ontvangst. Zie morgen wel. Ga in de zon mijn boek uit lezen.
En maak nog een praatje met Marian en Theo uit Goes.

donderdag 25 juli 2013

Met het bootje....

MAANDAG 22 JULI.
mijn vrije plekje
De zon schijnt wanneer ik opsta. De Canadezen vertrekken. Ik heb nog niet genoeg van dit prachtige, weliswaar toeristische, plekje van IJsland. Gisteren heb ik getwijfeld, met een bootje op het meer of niet. Is duur en je zit er met 25 mensen opgepropt in. Met een zodiac is het nog duurder en ook daar word je met 10 mensen ingepropt. Ik wil sowieso vertrekken, heb behoefte aan een lekkere douche.....


Rij terug naar Fjallsjokullsarlon. Er zijn niet zoveel gegadigden voor een tocht van 40 min.



met vieren+stuurman in de zodiac
En verder zijn woorden overbodig...je waant je in een andere wereld!

Na deze geweldige ervaring ga ik nog de Kotarjokull bekijken. Dan richting Hoefn.
Er is maar 1 weg en die loopt tussen de gletsjers en de zee. Ik zie talloze gletsjertongen. Bij Lambhus vind ik het welletjes. De camping is sober maar het uitzicht op de gletsjers fantastisch!


        













veilig pak aan.....


          Een Ned. echtpaar maakt een praatje            met me.