vrijdag 28 juni 2013

Even paniek!

DONDERDAG 27 JUNI.
Een prachtig plekje!
Geen douche, en (voor mij) te koud voor de hotpot. Tegen elf uur vertrek ik. Maak nog een foto van dit mooie plekje, zwaai een keer naar de beheerder en rij het hobbelige weggetje weer terug. Pak de weg binnendoor naar Skagastrond. Aardig plaatsje, geen warme douche op de camping, nog vroeg dan maar eerst tanken en pinnen. Wanneer ik Blonduos binnen rij hoor ik een raar geluid aan de camper. 't Zal toch niet....schokbrekers, lagers....na al die slechte wegen, zou kunnen.... Vraag de weg naar een garage. Gelukkig vlakbij.



Wanneer ik via een rotonde de parkeerplaats oprij is het geluid plotseling weg. Doe nog een paar rondjes. Pfff, waarschijnlijk een steentje in de wielkap. (Onderweg waren ze bezig het asfalt van een nieuwe laag steentjes te voorzien). Was even schrikken! Rij door naar Hvammstangi. Volgens Rolf en Margrit (sms-je) is daar een prima camping.  Ziet er inderdaad goed uit. Met warme douche en electra...kachel aan, het is 8 gr.C.

In "the middle of nowhere..."

WOENSDAG 26 JUNI.
Voor het vertrek klungel ik eerst nog wat op de pc. Gelukkig is het thuisfront bereikbaar....Haal vers brood en rij dan via OLafsfjordur door twee tunnels (resp.7 en 4 km) naar Siglufjorder. De oude pakhuizen liggen er, ondanks de lichte regen die zo af en toe valt, kleurig bij.

Siglufjordur


eilandje Malmey, een plak lava van 4 km lang


Weg 76 naar Hofos loopt pal langs de kust. Steile bergen aan de ene kant en een diepe afgrond naar zee aan de andere. Rij het dorp in maar kan het 'Jagers en vissers' museum niet vinden.







Holar


Dan maar door naar Holar. Van 1106 tot 1802 zetelde hier 1 van de 2 IJslandse bisschoppen. Eeuwenlang was Holar het geestelijke en literaire centrum van Noord IJsland De Kathedraal (1756-1762) staat er nog. Het is de oudste stenen kerk van IJsland. De gotische triptiek boven het altaar is van Ned. afkomst. Ik bekijk ook de turfboerderij en klim tot boven in de toren (1950).




 Eet er groentesoep en brood en rij via het door schotten gestichte Saudarkrokur weg 744 op naar Grettislaug.




 Het weggetje kronkelt langs een berghelling en is niet meer dan een karrespoor. De kleine camping aan het einde ervan ligt prachtig. Er staat weliswaar een harde ijzige wind maar hier blijf ik een nachtje! Er zijn 2 natuurlijke hotspot's maar met die koude wind waag ik me er niet aan.

Daar beneden ligt Grettislaug



de barbecue


Ook het dakje van de camper blijft naar beneden.....



dinsdag 25 juni 2013

Dagje luieren...

 DINSDAG 25 JUNI.
Volgens het weerbericht gaat het in de Westfjorden regenen. Blijf hier dus nog lekker een dagje hangen. Maak plannen, maar bedenk dan dat en dagje nietsdoen ook wel lekker is. De zon schijnt, de was moet gedaan en nog even langs het postkantoor, kaarten kopen. Die zijn alleen voor de kleinkinderen of familie/bekenden die nog zonder pc de wereld beleven, want verder stuur ik geen kaarten. Die zijn hier nl. super duur!.Ga lamskoteletjes halen, wat lekkers bij de koffie en dan gewoon  lezen! In de zon op de luie stoel met het krukje onder mijn voeten! Later op de middag wat foto's maken en naar de bibliotheek, gratis internet, waar Loes, Jouke, Folkert en Doeke mij verrassen op Skype....(en zie later dat ik nog steeds, ondanks het poetsen, een vlekje op mijn lens heb...)






 
 

de regels!
 
Tegen vijf uur besluit ik om nog te gaan zwemmen. Daar gelden hier in IJsland andere regels voor. Bij de deur moet je de schoenen al uit doen. Douchen in je blootje, dan pas badpak aan. Het zwemwater is 23 gr. de hotpot's 38-41 gr.C.




Akureyri.

MAANDAG 24 JUNI.
's Ochtends lekker in het zonnetje zitten, lezen, koffie drinken met Rolf en Margrit. Zij nemen een lava-broodje mee. Soort roggebrood met peperkoek door elkaar (oorspronkelijk) gebakken in de warme lava. En ik zie weer een harlekijn eend op de Eyjafjardara. Na de lunch naar Akureyri. De op een na grootste stad van IJsland. Ik wandel door de winkelstraat en bekijk de ,in mijn ogen foeilelijke, kerk. Het is de trots van Akureyri, gebouwd in1940, ontwerp Gudjon Samuelsson. De gebrandschilderde ramen stellen in een soort stripverhaal taferelen uit de IJslandse geschiedenis  en het leven van Christus voor. Een zangeres is samen met de organist aan het oefenen. Luister een poosje want dat vind ik wel mooi!                                  





Dan tanken en boodschappen doen. Daarna rij ik de 82 op richting Dalvik. Mooie route. De bergen worden steeds witter van




de sneeuw. De camping in Dalvik is bij het zwembad en de sportterreinen, aan de rand van het dorp. Het terrein is erg drassig. Als ik me ga melden (bij het zwembad) mag ik vanwege de nattigheid er gratis staan. 's Avonds fiets ik nog even naar het haventje.





maandag 24 juni 2013

Naar de volgende waterval, de Godafoss.

ZONDAG 27 JUNI.
Weer laat weg, nog steeds ruzie met het slepen van de foto's op mijn blog. Ze verdwijnen dan gewoon...maar ik blijf het proberen.
Het was vanmorgen weer bewolkt maar tegen 12 uur brak de zon door. En dan wordt het uit de wind lekker warm! Vertrekken. Nog een foto van het haventje. De bergen zij nu helemaal zonder wolken!
Over een prima weg 85 rij ik richting Akureyri. Bij de ringweg gekomen sla ik links af naar de Godafoss, een prachtige waterval in de rivier de Skjalfandafljot. In een land met zoveel bergen met smeltende gletsjers moeten er wel veel watervallen zijn. En deze is ook weer geweldig!Wanneer ik wat foto's wil maken zie ik Rolf met zijn statief ook bij de waterval staan. We praten een beetje bij, zij gaan naar de camping in Hrafnagil. Ik ook? leuk, maar eerst wil ik nog naar Grenivik (weg 83).

Grenivik


Dat is een erg mooie route, langs de Eyafjordur. Er is ook een camping...ik twijfel even maar ga dan toch maar naar Hrafnagil. Redelijk grote camping bij sundlaug (zwembad). 1200 Ikr, inclusief toeristenbelasting, stroom en internet..







zondag 23 juni 2013

Whale watching!

De Bjoessi soer
ZATERDAG 22 JUNI.
Bewolkt wanneer ik opsta. Tegen de middag klaart het op. bespreek om 15.15 het kleinste vissersbootje dat walvissen gaat 'spotten', de "Bjoessi soer". Kunnen 56 personen op maar er zijn slechts 14 boekingen.

Trek warme kleren aan, muts en handschoenen mee, ben benieuwd! Al met al zijn we met zo'n 25 mensen aan boord. De zon schijnt , de wind is koud.

 We moeten voor de veiligheid overalls aanwaarmee we in geval van nood blijven drijven......De tocht duurt 3 uur. En ja. na een uurtje varen zien we de eerste walvis een 'Minke whale' van 11 meter. Daarna een Bultrug(17 meter) Dolfijnen en 'Harbour porpoise' (?). Erg bijzonder om dat te zien! Op de terugreis is er voor iedereen warme chocolademelk en een IJslandse 'bullar'.    





Gelukkig hebben we de drijfpakken niet nodig. Het was een geweldige ervaring!




















 





Husavik

VRIJDAG 21 JUNI.
Ben pas rond 12 uur vertrokken. Husavik is maar 20 km. noordwaarts. Stadscamping van waaruit ik alles met de fiets kan bekijken. Rij nog een stuk langs de kust van Tjoernes. Ergens moet een strandje zijn waar de fossielen voor het oprapen liggen. Wanneer de weg weer omhoog loopt rij ik en zijweggetje in en kom bij een klein museum. De 'conservator' werkt in de tuin. Hij wil me wel alles laten zien. Maar het zonnetje schijnt en ik wil naar de fossielen. Bovendien heb ik onlangs een dergelijk museum bewonderd. "This is different", zegt hij, maar hij wijst me de weg nadat hij vertelt heeft dat hij het houten beeld van de vrouw zelf gesneden heeft uit aangespoeld wrakhout. Wanneer ik een foto wil maken gaat hij er trots naast staan!



De fossielen liggen er inderdaad. Het gesteente eromheen is erg poreus. Een foto volstaat. Nadat de camper netjes op de camping staat fiets ik door het stadje





.Doe boodschappen en bekijk de kerk. Morgen ook nog mooi weer zeggen ze bij de "Whale Watching".Dat doe ik dus morgen! 's Avonds koelt het sterk af. Om 23.45 wanneer ik naar bed ga verdwijnt de zon achter de berg.

Ook hier vulkanische activiteit.

DONDERDAG 20 JUNI.


Laat wakker. Het is bewolkt. Na de koffie eerst maar een eindje fietsen. Tegenover de camping is een bedrijf met heel veel kassen. Ook zie ik overal stoom opstijgen. In de kassen worden tomaten, paprika's en komkommers gekweekt. De kassen worden allemaal geothermisch verwarmd! Je kunt die producten daar ook kopen; er zijn 1e en 2e keus producten. Wanneer ik wat tomaatjes en een paprika uitzoek mag ik die zo meenemen. Dan begint het te regenen en het wordt koud, 8 gr.C. Ga nog wat lezen en wanneer ik het echt  koud krijg is daar het verwarmde openluchtbadje met 2 hotpots !


Zoek camping met internetverbinding.

camping Hlid, Myvatn



WOENSDAG 19 JUNI.
Van Rolf en Margrit hoor ik dat de camping in Heidarbaer wifi heeft. Ik kom er toch langs... 's Morgens word ik gewekt door
 een Sneeuwhoen die op de motorkap zit. Helaas wanneer ik mijn fototoestel pak vliegt hij weg. Nog steeds vliegjes! Ik zwaai de Zwitsers uit en pak zelf ook mijn boeltje. De 87 is een prima weg, slechts 12 km grind, en al snel ben ik in Grenjadirstadir.




Daar is een klein museum in een oude turfboerderij (19e eeuw). Er heeft een priester met zijn familie gewoond. Het houten kerkje(1865) staat
Skanfjaldafljot
ernaast. Voor 600 Ikr. mag ik het bezichtigen. Lunchen op een parking met uitzicht op de Skanfjaldaflot. Dan door naar camping Heidarbaer. Zoek een plekje uit de wind en ga met de pc aan de slag.